STRASBOURG – TÂRGUL DE CRĂCIUN

Instalată la fereastra avionului Boeing, urmăresc cu privirea luminile Bucureştiului pâlpâind în noapte.

din înălţime
pământul împodobit
de sărbătoare

DSCN6943a

Peste câteva momente, o perdea groasă de nori acoperă priveliştea fascinantă a jocului de lumini. Mă sprijin de spătarul scaunului, închid ochii şi-mi las gândul să zboare…
Prietenii mei din Franţa mi-au pregătit o mare surpriză : vom merge să vizităm oraşul Strasbourg, cu celebrul târg de Crăciun, unul din cele mai vechi din Europa…

Nici nu ştiu cum au trecut cele câteva zile dinaintea plecării spre Strasbourg. La meteo se anunţă ploaie, dar nimic nu ne poate opri din drum. Când ajungem la Strasbourg e deja noapte.
A doua zi, surpriză !

zori de zi la geam –
pe capota maşinii
un strat gros de nea

Dar cum minununile nu durează prea mult, zăpada se transformă treptat în lapoviţă şi ploaie. Lăsăm maşina la Rotondă, un loc de parcare cu mai multe nivele şi ne continuăm drumul cu un tramvai foarte modern care ne lasă chiar în centru.
Deodată rămân fără grai :

cu ochii la cer –
turnul catedralei
străpunge norii

DSCN6869a

Înălţimea faţadei este de-a dreptul ameţitoare. De altfel, până în anul 1874 a fost considerată cea mai înaltă clădire din lume. În interior domneşte o atmosferă de sărbătoare.
Ghirlande de flori sunt agăţate de jur împrejur iar pe o latură e amenajată ieslea care celebrează naşterea pruncului Iisus.

staulul rece –
vitele înconjoară
mama Pruncului

DSCN6827a

Un alt punct de atracţie al catedralei este orologiul astronomic uriaş, conceput de Jean-Baptiste Schwilgué.
O adevărată capodoperă, acesta indică ora, calendarul bisericesc şi eclipsele de lună şi soare.
Creat în timpul Renaşterii, orologiul e o operă totală, asociind arta, ştiinţa şi tehnica.

ora exactă
la orologiul astral –
îmi potrivesc ceasul

DSCN6915a

Luată de mulţimea vizitatorilor, mă opresc lângă stâlpul îngerilor care reprezintă pe trei nivele suprapuse Judecata de apoi : cei patru evanghelişti, îngerii sunând din trompete, alţi trei cu obiectele de tortură ale lui Cristos, care apare în postura de judecător, la picioarele căruia morţii revin la viaţă.

ziua de apoi –
din înaltul coloanei
coboară pacea

DSCN6901a

Vitraliile reproduc scene şi personaje biblice : Solomon, regina din Saba, David, sfântul Ioan Botezătorul , etc.

culorile vii –
din vitralii mă privesc
ochii sfinţilor

DSCN6851a

Dar e timpul să vizităm celebrul târg care înconjoară catedrala ca o adevărată Curte a Miracolelor : Numit şi Christkindelsmärik, sau piaţa copilului Iisus acesta este o adevărată sărbătoare a ochilor. Ai impresia că intri în lumea poveştilor care prind viaţă. În jurul catedralei se aliniază zeci de căsuţe care vând podoabe pentru pomul de Crăciun: îngeraşi, lumânări, beteală, obiecte din sticlă colorată, scufii de Crăciunel, jucării din care nu lipseşte barza cu ciocul roşu, mascota oraşului. Aromele de vin fiert cu scorţişoară, de clătite sau de suc de mere cald inundă străzile. Turta dulce sub formă de căsuţe, inimioare, iepuraşi sau ursuleţi e la mare înălţime.

îmbietor
zâmbetul vânzătorilor
dulce ca mierea

DSCN6853a

Chiar în mijlocul pieţii, un carusel viu colorat este asaltat de micuţii dornici să se rotească în ritmul muzicii…

ochii sclipitori –
visele copiilor
îşi iau zborul

DSCN6875a

O veche legendă spune că Alsacia este locul unde s-a născut primul brad de Crăciun. Sub bradul imens, împodobit cu mii de globuri, Moş Crăciun este asaltat de copiii care-i spun poezii, aşteptând recompensele în bomboane şi turtă dulce.

ceata de copii –
Moş Crăciun zâmbeşte
în barba de vată

DSCN6940a

Înainte de a părăsi lumea minunată a poveştilor, ne oprim să admirăm în faţa Primăriei o coloană din care se ridică flacăra adusă de la Betleem.

flacăra spre cer –
în ieslea din Betleem
ruga Mariei

DSCN6956

Seara se lasă încetişor …
Jerbe de lumini răsar pretutindeni şi oraşul capătă deodată un aer feeric. Ne îndreptăm spre inima cetăţii, numită şi « Mica Franţă ». E o insulă pe râul Ill, un mic Amsterdam, legată de celelalte cartiere prin 21 de poduri.

DSCN7038a

Râul ne aminteşte de numele lui Rouget de Lisle care a scris în 1792, la Strasbourg primele şase cuplete ale Marseiezei.
La origine aceasta a fost un cântec revoluţionar dedicat armatei Rinului, în urma declaraţiei de război făcută Austriei de către Franţa. Marseieza rămâne un imn de libertate, un apel patriotic pentru mobilizarea generală împotriva tiraniei şi invaziei străine.
Cu melodia imnului naţional francez pe buze, traversez podul care duce spre malul opus. O lebădă singuratică pluteşte lin, căutându-şi culcuşul într-un colţ liniştit, la adăpostul serii.

DSCN7055a

Arunc o ultimă privire de rămas bun spre luminile din depărtare, unde forfota târgului se pierde în umbra imensă a catedralei.

plouă monoton –
din catedrală răzbate
un concert de Bach

DSCN7092a

***
Fotografii : Virginia Popescu

*

Publicat în revista RO KU, n°7,
februarie 2012.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s